Ondernemersontbijt

Het Internationaal Netwerkbureau – Internationales Netzwerkbüro organiseert in samenwerking met het EU-project ‘Leren zonder grenzen’ een grensoverschrijdend ondernemersontbijt:

 

Wanneer:           Vrijdag 9 november 2018 vanaf 07.30 uur
Waar                     Bedrijfstakschool Anton Tijdink, Varsseveldseweg 12, 7061 GA Terborg

 

Technische ontwikkelingen veranderen de werkprocessen voortdurend en stellen hoge eisen aan de opleiding en bijscholing van vakpersoneel. Medewerkers in de leeftijd van 16 tot 67 jaar moeten zich continu bezighouden met nieuwe technologieën en hun kennis bijspijkeren. Slagen zij hier niet in, dan betekent dat een nadeel ten opzichte van de concurrentie. Gezien het toenemende tekort aan vakmensen wordt dit probleem nog nijpender.

 

Wanneer beroepsopleidingen en bedrijven intensief met elkaar samenwerken, kunnen ze dit probleem het hoofd bieden. Want voor scholen is het belangrijk dat ze de behoeften van bedrijven kennen. Bedrijfstakschool Anton Tijdink in Terborg is in dat opzicht pionier in de grensregio. Hier wordt vakpersoneel van alle leeftijden uit de metaalbranche (plaatbewerking en constructietechnologie, verspaning en mechatronica) met succes bijgeschoold.

 

Welke opleidingsmogelijkheden zijn op het gebied van machinebouw en metaalbewerking ook grensoverschrijdend? Wat houdt een buitenlands diploma precies in?  Welke subsidiemogelijkheden voor grensoverschrijdend beroepsonderwijs bestaan er binnen het EU-project ‘Leren zonder grenzen’?

 

De directeur van Bedrijfstakschool Anton Tijdink Mike Broekhuizen, en de directeur van het Berufskolleg Bocholt-West, Horst te Wilde, hebben hier uitgebreide ervaring mee en geven antwoorden op deze vragen. Gastsprekers Ulrich Grunewald uit Bocholt en Koen Mentink uit Winterswijk geven concrete voorbeelden uit het bedrijfsleven.

 

 

Programma

 

07.30 uur            Binnenkomst van de deelnemers (registratie, ontbijt)

08.00 uur            Welkomstwoord

 

Hoe intensief is de uitwisseling tussen bedrijfstakscholen en de bedrijven?
Mike Broekhuizen, directeur Anton Tijdinkschool
Horst te Wilde, directeur Berufskolleg Bocholt-West

 

Waar vind ik gekwalificeerd personeel? Hoe behoud ik mijn personeel ook op de lange termijn voor mijn bedrijf? Hoe ga ik om met de schaarste op de arbeidsmarkt?
Koen Mentink, Hittech Bihca, Winterswijk
Ulrich Grunewald, Grunewald GmbH & Co KG, Bocholt

 

09.00 uur            Bezoek op de werkplek, beroepsonderwijs in de praktijk

 

Workshop 1: Innovaties: Virtueel lassen en demonstratie van een lasrobot in combinatie met 3-D metaalprinten

 

Workshop 2: Schaarste op de arbeidsmarkt. Hoe behoud ik personeel ook op de lange termijn voor mijn bedrijf?
Afdeling verspaning: geïntegreerd hybride leren

 

10.00 einde

Ondernemersontbijt

 • Donderdag 11 oktober 2018
  van 13 tot 16.00 uur
  Westfälische Hochschule Campus Bocholt
  Münsterstraße 265
  46397 Bocholt (D)

   

 • Extra personen

  Ik neem de volgende personen mee