Überspringen zu Hauptinhalt
Oude Slagboom Herinnert Aan Duits-Nederlandse Grens

Langs de oude grens in Bocholt-Suderwick met Dinxperlo is sinds kort weer een slagboom te vinden.  Deze herinnert aan het verloop van de Duits-Nederlandse grens. Samen met het ‘Büdeken’, een stilistische replica van het douanehuisje aan de Sporker Straße, en de gele grenskruizen langs de weg, is de slagboom een initiatief van het ‘Freilichtmuseum für Grenzgeschichte’. De Heimatverein Suderwick e.V. zorgde samen met vijf leerlingen van het Berufskolleg Bocholt-West en de vuilnisophaaldienst ESB dat de slagboom werd geplaatst.

In het bijzijn van locoburgemeester Hanni Kammler opende de voorzitter van de Heimatverein Johannes Hoven het nieuwe grenssymbool door de slagboom een laatste keer te laten zakken. Ook aanwezig waren de Dinxperloer Freek Diersen en de vertegenwoordiger van de gemeente Aalten, Ellis Koenders en leerlingen met hun docenten. Veel inwoners van Suderwick en Dinxperlo volgden de plaatsing van de slagboom, op de plaats waar de Nederlandse slagboom sinds de teruggave van Suderwick-West in 1963 had gestaan, op de voet.

Gevonden tussen de brandnetels

Bij de opening vertelde Freek Diersen hoe hij op weg naar Millingen am Rhein de slagboom per toeval tussen de brandnetels vond. “Een stukje herinnering  dat je kunt terugbrengen naar de grens”, vond Diersen. Hij en Johannes Hoven namen contact op met de diverse instanties om de elektrisch werkende slagboom te demonteren om deze aan de grens tussen Suderwick-Dinxperlo weer te plaatsen. Hij had 15 jaar geleden al weg moeten zijn, vertelde Diersen over zijn weg langs een “oerwoud van autoriteiten”. Het antwoord luidde: “Dan neem hem nu maar mee”.

Restauratie bij het Berufskolleg Bocholt-West

De verroeste slagboom werd ter restauratie naar het Berufskolleg Bocholt-West gebracht. Gedurende vier weken gingen vijf leerlingen vier uur aan de slag met het herstel van de slagboom in  oorspronkelijke staat. “We zijn trots en blij dat we mochten meewerken aan dit project”, aldus Jörg Vriesen, docent aan het Berufskolleg. Naast de renovatiewerkzaamheden leerden de jongeren ook veel over het leven aan de Duits-Nederlandse grens.

“Alle grenzen hebben ook iets positiefs”

Plaatsvervangend burgemeester Hanni Kammler bedankte de jongeren voor hun werk. Ze was blij dat niet alleen de inwoners van de grensregio, maar ook veel gasten in het Duits-Nederlandse grensgebied de voormalige grens letterlijk kunnen zien en waarnemen. “Alle grenzen hebben ook iets positiefs,” citeerde ze de Duitse filosoof Immanuel Kant. Aan het eind van haar toespraak wenste Kammler het dorp nog veel meer goede ideeën en ontwikkelingen. Een medewerkers van de ESB laste de slagboom vervolgens stevig vast aan het onderste deel.

Foto: (c) Stadt Bocholt, Petra Taubach

An den Anfang scrollen