Überspringen zu Hauptinhalt
Nederlandse Transporteurs Duurder Uit In Duitsland

Nederlandse transportbedrijven zijn sinds begin vorige maand fors meer geld kwijt aan het vervoeren van hun goederen in Duitsland. Per 1 juli is het aantal provinciale wegen waar de tolplicht geldt namelijk sterk uitgebreid. Op 1 januari 2019 worden bovendien de tarieven verhoogd. Dat meldt het Duitse advocatenkantoor STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater.

Vóór 1 juli 2018 moest er in Duitsland op slechts 2.300 kilometer aan provinciale wegen, de Bundesstraßen, tol worden betaald. Nu geldt dit voor 39.000 kilometer – oftewel het gehele provinciale wegennet. Op 1 januari worden de toltarieven bovendien verhoogd: met 20 tot zelfs 60 procent. De reden hiervoor is dat de Duitse regering te maken heeft met grote financiële tekorten voor de aanleg en het onderhoud van het wegennet. Daarnaast worden – conform Europese wetgeving – de externe kosten van geluidsoverlast vanaf 2019 doorberekend in de nieuwe tarieven.

Branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) is niet blij met de uitbreiding van het aantal provinciale wegen waar tol geheven wordt en met de verhoging van de tol. Nederlandse vervoerders gaan hierdoor per jaar gemiddeld 34 procent meer tol betalen: van 139 naar 186 miljoen euro. Volgens een woordvoerder is deze ontwikkeling zorgelijk; TLN vreest dat transport naar Duitsland op deze manier onbetaalbaar wordt. Bovendien draaien Nederlandse transporteurs op voor de tekorten van de Duitse regering. Wel vindt TLN het een goede zaak dat Duitsland de extra inkomsten volledig in de infrastructuur gaat investeren.

An den Anfang scrollen