Überspringen zu Hauptinhalt
Stedenbanden En Grensoverschrijdende Projecten In De Prijzen

Stephan Holthoff-Pförtner, minister van Europese Zaken in Noordrijn-Westfalen, heeft de winnaars van de wedstrijd ‘Europa bij ons thuis’ bekend gemaakt: 34 projecten ter bevordering van stedenbanden en grensoverschrijdende samenwerking met Nederland en België ontvangen elk een prijs van maximaal 5.000 euro.

Minister Holthoff-Pförtner: “De wedstrijd laat zien hoeveel mooie initiatieven en projecten er over de grenzen heen plaatsvinden. Dat heeft veel indruk op mij gemaakt! Mijn respect en dank gaat uit naar alle mensen die zo vastbesloten zijn om bruggen te slaan tussen mensen uit Noordrijn-Westfalen en vrienden uit heel Europa”.

Met de wedstrijd ‘Europa bij ons thuis’ zet de regering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen projecten van bestaande of aanstaande Europese stedenbanden in Noordrijn-Westfalen en grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten met partners uit Nederland en België in het zonnetje. Naast gemeenten en stichtingen achter stedenbanden konden dit jaar ook maatschappelijke organisaties zoals sportclubs, culturele instellingen en vrijwillige brandweerkorpsen meedingen.

Ontwikkeling, heroriëntering en uitbreiding van stedenbanden

De wedstrijd is een ode aan de vrijwillige inzet voor Europa. Minister Holthoff-Pförtner: “Wanneer Europeanen elkaar ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan, maken we de Europese gedachte zichtbaar. De winnende projecten laten meteen zien welke kansen Europa biedt en hoe verrijkend Europa is voor ieder van ons. Daarom is het voor mij heel belangrijk om deze initiatieven te steunen.”

De projecten moeten tussen augustus 2018 en juli 2019 worden uitgevoerd. Doel ervan is de ontwikkeling van nieuwe samenwerkingsprojecten en stedenbanden, het ontplooien van nieuwe initiatieven en de inhoudelijke verdieping van bestaande initiatieven. De initiatiefnemers zetten zich bijvoorbeeld in om jongeren enthousiast te maken voor het werk van de stedenbanden, dat vaak op vrijwillige basis wordt uitgevoerd, en om hen bewust te maken van het belang van Europa en de Europese Unie voor het lokale leven. De initiatiefnemers ontvangen het geldbedrag als tegemoetkoming in de kosten na uitvoering van de projecten.

Duits-Nederlandse samenwerking

Een voorbeeld van Duits-Nederlandse samenwerking is het project uit Ahaus en Gronau, waarbij leerlingen van het Driland College Gronau en studenten van de Volkshochschule Gronau deelnemen aan een vierdelige reeks evenementen over Europa. Daarbij worden de Duits-Nederlandse betrekkingen belicht, wordt er een lezing gegeven over de geschiedenis van de EU en worden er discussiebijeenkomsten over Europese onderwerpen georganiseerd. Het doel is mensen te motiveren om deel te nemen aan de Europese verkiezingen van 2019.

De Europäische Akademie des Sports Velen/Bocholt e.V. heeft een project gelanceerd waarmee een grensoverschrijdend forum voor sport, lichaamsbeweging en gezondheid voor alle leeftijdscategorieen in het leven moet worden geroepen. Sportverenigingen, scholen, Partners van het project zijn gezondheidsorganisaties en universiteiten uit Münster, Arnhem en Nijmegen.

Grensoverschrijdend theater

In Brüggen werken scholen en acteurs uit de theaterwereld samen aan een grensoverschrijdend theaterproject voor jongeren uit Brüggen en de Nederlandse buurgemeente Beesel. Door de artistieke samenwerking maken de deelnemers kennis met wederzijdse verschillen en overeenkomsten en wordt begrip voor en interesse in elkaar gekweekt.

De Brost Stifung in Essen brengt leerlingen en docenten uit Noordrijn-Westfalen en Nederland in contact met het buurland. Door deelname aan lessen, gezamenlijk projectwerk en een cultureel programma voor verschillende leeftijdscategorieën maken zij kennis met de taal, cultuur en tradities van het buurland. Op die manier moet worden gestreefd naar een Europa zonder grenzen.

 

 

An den Anfang scrollen