Überspringen zu Hauptinhalt
De Blik Gericht Op De Belangen Van Het Grensgebied

Het Lentediner van de Regio Achterhoek bood de gelegenheid om van gedachten te wisselen met leden van de Tweede Kamer in Den Haag. Het doel: de Nederlandse parlementariërs attent maken op de belangen van het grensgebied. Dit bijzondere diner werd georganiseerd door Grenzhoppers, een Nederlands-Duits netwerk van gemeenten, bedrijven en culturele instellingen in de Regio Achterhoek en Kreis Borken.

Van Duitse zijde waren de burgemeesters Jürgen Bernsmann (Rhede), Michael Carbanje (Isselburg), Dr. Christoph Holtwisch (Vreden), Helmut Könning (Stadtlohn) en Christian Vedder (Südlohn) aanwezig, alsmede voor Kreis Borken Landrat Dr. Kai Zwicker. Van Nederlandse zijde waren de burgemeesters Joris Bengevoord (Winterswijk), Mark Boumans (Doetinchem), Annette Bronsvoort (Oost Gelre), Anton Stapelkamp (Aalten) en Joost van Oostrum (Berkelland) naar Den Haag afgereisd.

Raymond Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en Clemens Cornielje, commissaris van de Koning in de Provincie Gelderland, heetten de gasten welkom in Den Haag. Tijdens de gesprekken werd duidelijk, dat veel dagelijkse problemen in de grensstreek – bezien vanuit Haags perspectief – letterlijk en figuurlijk “heel ver weg zijn”. Zo zijn er bijvoorbeeld nog altijd obstakels als men in het buurland wil gaan werken of studeren. De juridische voorschriften op het gebied van arbeidsrecht, pensioenen en sociale verzekeringen moeten daarvoor echter op landelijk niveau worden aangepast.

Ook andere specifieke problemen van de Duits-Nederlandse grensstreek kwamen aan bod om ze onder de aandacht te brengen van de Nederlandse parlementariërs: meer dan 20 parlementsleden waren te gast tijdens het Lentediner.

In de ochtend van dag 2 stond een ontvangst op de Duitse ambassade in Den Haag op het programma.

Foto: (c) Kreis Borken V.l.n.r.: Joost van Oostrum, Christian Vedder, Helmut Könning, Tom Lamers, Nicky Eppich, Dr. Kai Zwicker, Marcel Teunissen, Remco Dijkstra (medewerker parlament), Joris Bengevoord, Jürgen Bernsmann, Michael Carbanje, Anton Stapelkamp, Dr. Christoph Holtwisch, Freddy Heinzel en Annette Bronsvoort.

An den Anfang scrollen