Überspringen zu Hauptinhalt
Duitsland Kampt Met Groot Tekort Aan Pallets

Er zijn in Duitsland veel te weinig pallets voor goederentransport. Door de florerende economie is er grote vraag naar pallets. Sommige bedrijven moeten zelfs orders annuleren omdat ze hun producten door gebrek aan pallets niet kunnen vervoeren, laat Duitsland Vandaag weten.

De Duitse Vereniging van Houtverpakkingen, Pallets en Export Packaging (HPE) schat dat in 2017 ongeveer 110 miljoen pallets werden geproduceerd. Een stijging van 7 miljoen exemplaren vergeleken met het jaar ervoor. Dat zijn er echter nog niet genoeg om aa de stijgende vraag naar pallets te voldoen. De chemische industrie zegt bijna 400.000 extra pallets nodig te hebben. Volgens Jan Kurth, directeur van HPE, zullen ze hier waarschijnlijk maar een deel van krijgen. Ook tweedehands pallets zijn volgens Kurth geen optie, omdat deze markt ook praktisch leeg is.

Voor de klassieke Europallet en de overwegend vierkante pallets die in de chemische industrie worden gebruikt, bedraagt de levertijd een aantal enkele weken. Ook is door de grote vraag de prijs van de pallets aanzienlijk gestegen. In het vierde kwartaal van 2017 zijn pallets volgens de HPE-prijsindex gemiddeld met bijna vier procent gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal en bijna tien procent ten opzichte van dezelfde periode in 2016.

In Duitsland zijn ongeveer 440 bedrijven die pallets en exportverpakkingen produceren. Al deze bedrijven hebben de productie al flink verhoogd.

An den Anfang scrollen