Überspringen zu Hauptinhalt
EU Ondersteunt Cultuur En Economie In Het Grensgebied

De INTERREG-Stuurgroep EUREGIO keurde eind vorig jaar zes nieuwe projecten goed. Daarmee vloeit circa 6,8 miljoen euro naar projecten op het gebied van cultuur en versterking van de economie in het Duits-Nederlandse grensgebied. De helft van het bedrag stelt de Europese Unie (EU) uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) beschikbaar.

Onder de naam „Kunstverbinding – Kunstverbindung“ slaan culturele instellingen uit Gelderland en Overijssel, samen met partners uit Nordrijn-Westfalen en Nedersaksen, de handen ineen om de kunst- en cultuursector in het grensgebied te versterken. Dit gebeurt aan de hand van jaarlijks wisselende thema’s. In de periode 2018-2020 werken minstens 84 kunstenaars in binationale Duits-Nederlandse tandems samen. Daarmee komt het totaal op minstens 42 grensoverschrijdende kunstprojecten. De kunstwerken zullen aan beide kanten van de grens getoond worden. Kunstenaars en kunstinstellingen worden op die manier, over de grens heen, met elkaar verbonden. Daarnaast wordt de interculturele dialoog tussen de bewoners van het grensgebied bevorderd. Het project staat onder leiding van het grensoverschrijdende samenwerkingsverband EUREGIO, Münsterland e.V. uit Greven en het expertisecentrum Cultuurmij Oost uit Arnhem.

EuregioNetwerk Industriecultuur

Het project “Euregionetwerk Industriecultuur” ontvangt eveneens een subsidie uit het INTERREG-programma. Doel van het project is om industriële monumenten in het EUREGIO-gebied met elkaar te verbinden en gezamenlijk bezoekers te werven. Door middel van grensoverschrijdende netwerkbijeenkomsten en communicatiemaatregelen, werken de deelnemende instellingen samen om de gemeenschappelijke geschiedenis naar voren brengen. Projectpartners zijn Stichting Industriecultuur Nederland, het LWL-Industriemuseum TextilWerk uit Bocholt en het regionale bureau voor toerisme Arnhem-Nijmegen RBT KAN. Het netwerk zal tot en met 2020 naar 70 leden uitgroeien. Behalve musea, industriehistorische instellingen en locaties zijn ook bedrijven uitgenodigd om deel te nemen aan het project.

Innovaties voor landbouw en MKB

In de projecten “E&P Agro” en “Laserfertigungsanlagen für KMU” staan technologische innovaties in respectievelijk de landbouw en in het midden- en kleinbedrijf (MKB) centraal. Aan beide projecten neemt de Fachhochschule Münster deel.

In E&P Agro zoeken de projectpartners naar nieuwe technologieën voor landbouwmachines. De ontwikkeling en de inzet van elektrische aandrijving, GPS (globaal positioneringssysteem), laser, drones en beeldherkenning moeten de precisie van de machines doen verbeteren. Doordat een elektrische aandrijving diesel vervangt, kan er brandstof bespaard worden. Daarnaast worden milieubeschadiging, geluidshinder en CO2-uitstoot sterk verminderd. Aangezien de chemische bestrijding van onkruid omstreden is, willen de projectpartners nieuwe mechanische en thermische methoden voor onkruidbestrijding testen. In het project gaan de projectpartners onder andere onkruid met laserstralen te lijf.

In het project “Laser-vervaardigingsprocessen in het MKB” wordt eveneens onderzoek gedaan naar de toepassing van laserstralen. In de productie-industrie is de inzet van lasertechnieken reeds vergevorderd. Volgens de projectpartners gaat in het MKB daarentegen nog veel potentie verloren omdat de bedrijven niet over de benodigde specifieke toepassingen beschikken. In het project zullen de productieprocessen in het MKB geoptimaliseerd worden. De toepassingsgebieden bestaan onder andere uit: oppervlaktebewerking, printtechnologie, metaalverwerking, kunststof- en verpakkingstechnologie.

Daarnaast heeft de INTERREG-Stuurgroep nog twee projecten goedgekeurd. In het project “Onderhoud openbare ruimte 2.0” wordt de leefbaarheid in woonwijken verbeterd. Het project “Bereikbaarheid via de Lucht” omvat een onderzoek naar de verkeersverbindingen in het EUREGIO-gebied”.

An den Anfang scrollen