Überspringen zu Hauptinhalt
“Grensoverschrijdend Werken En Studeren” – Nederlands-Duits Ontbijt Bij De Kaak-Group In Terborg

Kaak Group Internationaal – Netwerkbureau Ontbijt – Simon Koller.

Op uitnodiging van het Internationale Netwerkbureau ontmoetten circa 70 Duitse en Nederlandse bedrijven elkaar op donderdag 21 september 2017 tijdens een ondernemersontbijt bij de Kaak-Group in Terborg. Het Internationale Netwerkbureau is een initiatief van de Gemeente Oude IJsselstreek en de Wirtschaftsförderung Bocholt.

Naast het leggen van nieuwe contacten stond de bijeenkomst in het teken van ‘grensoverschrijdend werken‘ en ‘grensoverschrijdend studeren‘. Over deze thema’s gaven Jurgen van Aalst en Eckhard Gramentz een lezing. Aan de hand van concrete voorbeelden lieten ze zien hoe arbeidskrachten grensoverschrijdend actief kunnen zijn. Hierbij werd duidelijk dat er verschillende culturele hindernissen in de weg staan, die echter per geval grotendeels overwonnen kunnen worden. Zo is men op de goede weg wat de wederzijdse erkenning van diploma’s betreft. Ook wat betreft nascholing zijn er goede oplossingen voorhanden. Beide sprekers drongen erop aan om de grensregio als één arbeidsmarkt te zien en op zoek te gaan naar arbeidskrachten in het buurland – hiervan kunnen beide landen profiteren. De deelnemers waren te gast bij de Kaak-Group in Terborg. Dit internationale familiebedrijf ontwikkelt en produceert al meer dan 100 jaar hoogwaardige industriële producten resp. turnkey productielijnen voor de bakkerij-industrie.

Lodewijk van der Borg, directeur van de Kaak-Group, stelde tot verbazing van de bezoekers een van zijn stagiaires, student Biotechnologie Maxim Melnik uit Bocholt. Hij werkt in het kader van zijn bachelor-studie bij Kaak aan de ontwikkeling van een van de eerste en grootste laser-metaal-3D-printers ter wereld. Na het ontbijt konden de bezoekers tijdens een bedrijfsbezichtiging deze hightech 3D-printer in actie bekijken. Er zijn wereldwijd slechts twee soortgelijke metaal-3D-printers te vinden: bij Airbus en BMW. Prof. Dr. Martin Maß, decaan van de opleiding Werktuigbouw aan de Westfälische Hochschule in Bocholt, spoorde de aanwezige ondernemers spontaan aan om zich te melden als ze stageplekken kunnen aanbieden.

De moderatoren en vertegenwoordigers van het Internationale Netwerkbureau, Myriam Bergervoet en Wendelin Knuf, waren zeer tevreden over de goede respons en de kwaliteit van de bedrijfskantine van de Kaak-Group. Dit ondernemersontbijt was een mooie aanvulling op de reeks Nederlands-Duitse netwerkbijeenkomsten. Er zullen meer soortgelijke bijeenkomsten volgen. Wendelin Knuf wees in het bijzonder op de spreekdagen van het Internationale Netwerkbureau, die regelmatig plaatsvinden. De volgende spreekdag staat  op 10 oktober 2017 op het programma bij de Wirtschaftsförderung Bocholt.

An den Anfang scrollen