Überspringen zu Hauptinhalt
Grensoverschrijdende Ontmoetingen Op Velerlei Terreinen

De EUREGIO-raad is op vrijdag 23 maart in Ahaus bijeengekomen. De Nederlandse en Duitse raadsleden vergaderen driemaal per jaar over gemeenschappelijke grensoverschrijdende vraagstukken.

Een dagje “snuffelstage” bij een bedrijf in het buurland: sinds 1 maart kan dat op een ongecompliceerde manier. De EUREGIO organiseert het “Experiment Grens” en brengt hierin belangstellende werknemers en bedrijven met elkaar in contact. In de vergadering van de EUREGIO-Raad is verslag uitgebracht over de stand van zaken van dit nieuwe pilotproject. Directeur-bestuurder van de EUREGIO Christoph Almering legt uit: “De ondernemingen presenteren zich op de Facebook-pagina “Experiment Grens”. Werknemers, stagiairs en scholieren kunnen eenvoudig reageren en komen op deze manier in contact met de deelnemende bedrijven in het buurland. Een dagje snuffelstage aan de andere kant van de grens is dan snel geregeld.” De EUREGIO wil met dit experiment bijdragen aan transparantie op de grensoverschrijdende arbeidsmarkt en de psychologische barrière die de grens vaak nog vormt geleidelijk afbreken.

De EUREGIO-Raad behandelde daarnaast nieuwe INTERREG-projecten, daaronder de tweede ronde van het project “Ken je buren” waardoor medewerkers van de MONT-steden op uitwisseling bij elkaar kunnen gaan.

Dag van de buurtaal

Verder werd in de vergadering informatie gegeven over het kleine project “Dag van de buurtaal 2018”. Op 19 april zullen ca. 150 scholieren uit de Achterhoek en Kreis Borken in Bredevoort in gemengde groepen deelnemen aan workshops en daarbij leeftijdgenoten uit het buurland ontmoeten.

De toekomst van het GrensInfoPunt

In de vergadering van de EUREGIO-Raad was er opnieuw bijzondere aandacht voor het GrensInfoPunt. Het GrensInfoPunt adviseert ondernemers en werknemers die over de grens willen ondernemen en werken. Op dit moment wordt erover gesproken hoe deze dienstverlening blijvend en structureel kan worden gefinancierd. Directeur-bestuurder Christoph Almering benadrukte de belangrijke rol van een grensoverschrijdende arbeidsmarkt voor de economische kracht in de regio.

An den Anfang scrollen