Überspringen zu Hauptinhalt
Grensoverschrijdende Samenwerking Arbeidsbureaus Verlengd

De Duitse Bundesagentur für Arbeit verlengt de grensoverschrijdende samenwerking met de arbeidsbemiddelingsorganisaties uit Duitsland, Nederland en België en andere instellingen die de grensoverschrijdende mobiliteit en de grensoverschrijdende arbeidsmarkt bevorderen. De Euregio’s Maas-Rijn, rijn-maas-noord, Rijn-Waal en Gronau werken al geruime tijd nauw samen op het gebied van arbeidsbemiddeling, beroepskeuzebegeleiding, studieadvies sociale zekerheid, arbeids- en belastingrecht van de wederzijdse buurlanden.  Op 16 april jongstleden verlengde de Bundesagentur für Arbeit NRW in het forum van de Euregio Rijn-Waal in Kleve de bindende samenwerkingsovereenkomst met 21 arbeidsmarktinstellingen Nederland en België opnieuw met een jaar.

“Het project, waarbij drie landen betrokken zijn, groeit langzaam maar zeker uit tot een echt succesverhaal”, vertelt Torsten Withake, secretaris arbeidsmarktmanagement van de regionale directie Nordrhein-Westfalen van de Duitse Bundesagentur für Arbeit.”Bij de GrensInfoPunten en de servicebureaus voor grensoverschrijdende bemiddeling werken collega’s uit Nederland, België en Duitsland nauw samen. Zij geven advies, bemiddelen in personeel en geven voorlichting over werk, studie en opleidingen, maar ook over belasting-, en arbeidsrecht alsmede sociale zekerheid. Sinds de start van het project in januari 2015 steeg het budget met bijna 300.000 euro tot 945.000 euro en het groeide het aantal partners van 16 naar 21. Hier wordt dag in, dag uit gewerkt aan een Europa zonder grenzen.“

Voorlichting, advies en ondersteuning

De GrensInfoPunten en de bureaus voor grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling zijn het hart van de samenwerkingsovereenkomst, gesteund door de Europese Unie. Nederlanders, Belgen en Duitsers kunnen hier terecht voor informatie op het gebied van arbeidsbemiddeling, beroepskeuze, studiekeuze, sociale zekerheid of belasting- of arbeidsrecht van de buurlanden. Daar hoort ook de diplomaerkenning van met succes afgeronde opleidingen in het buurland bij. Er zijn momenteel al GrensInfoPunten in Aken, Kerkrade-Herzogenrath, Mönchengladbach, Kleve, Gronau, Maastricht en Maasmechelen. Daarnaast zijn er in Kerkrade-Herzogenrath, Gronau en Maastricht ook servicebureaus voor grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling te vinden. In de toekomst moeten er nog meer van deze advieslokketten worden opgezet.

Onderdeel van de overeenkomst is de grensoverschrijdende uitbreiding en de aanpassing van de communicatienetwerken, waaronder de uitbreiding van het socialmedia-aanbod, de afstemming van vraag en aanbod op de arbeids- en opleidingsmarkt in de grensregio, de uitbreiding van de adviesmogelijkheden aan grenspendelaars, de intensivering van het studieadvies, de versnelde diplomaerkenning en de kwalificering van adviseurs/deskundigen.

Naast het Bundesagentur en de lokale steunpunten in Aachen-Düren, Krefeld, Mönchengladbach, Wesel, Coesfeld en Rheine zijn de volgende instanties uit België, Nederland en Duitsland partner:

 • EUREGIO Gronau
 • Euregio Rijn-Waal
 • euregio rijn-maas-noord
 • Euregio Maas-Rijn
 • VDBA Limburg (Vlaamse Dienst voor Beroepsopleiding en Arbeidsbemiddeling)
 • UWV Limburg
 • ADG / Arbeitsamt der Deutschsprachigen Gemeinschaft Eupen (arbeidsbemiddeling Oost-België)
 • Le Forem (arbeidsbemiddeling Wallonië)
 • Stichting Samenwerkende Kamers van Koophandel en economics
 • DGB (koepelorganisatie Duitse vakbonden)
 • District NRW, I.V.R. EURES (Belgische vakbondsfederatie)
 • Gemeente Maastricht/GrensInfoPunt Maastricht
 • Zweckverband Region Aachen/GrensInfoPunt Aachen-Eurode)
 • Start People (uitzendorganisatie, Nederland)


Foto: Alfred Derks/GrensInfoPunt Rhein-Waal

An den Anfang scrollen