Überspringen zu Hauptinhalt
Speciale Prijs Voor Netwerk Grenzhoppers
Foto Petra Taubach, Stadt Bocholt

Dr. Stephan Holthoff-Pförtner, minister van Europese zaken van de deelstaat NRW, reikt de prijs uit aan Bocholts burgemeester Peter Nebelo

Peter Nebelo, burgemeester van Bocholt ontving onlangs uit handen van Dr. Stephan Holthoff-Pförtner, minister van Europese zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, de speciale prijs Netwerken en belangen behartigen. Het grensoverschrijdende netwerk Grenzhoppers werd als bijzonder voorbeeld van gemeentelijke, Europese samenwerking in het zonnetje gezet.

De Duitse steden Ahaus, Borken, Isselburg, Rhede, Südlohn, Vreden en Bocholt maken deel uit van dit netwerk. Aan Nederlandse zijde doen de gemeenten Aalten, Berkeland, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk mee.

Samen vooruit

In juni waren de Nederlandse buurgemeenten Aalten, Oost-Gelre en Winterswijk samen met de stad Bocholt begonnen met het opzetten van een grensoverschrijdend netwerk voor gemeenten, verenigingen, instellen en bedrijven. De inmiddels 180 deelnemers, die vrijwillig participeren in het Grenzhoppers netwerk, houden zich in vijf werkgroepen bezig met de themavelden bedrijfsleven, cultuur, onderwijs, toerisme, sport en gezondheid. Momenteel is er aan Nederlandse kant een stuurgroep, bestaande uit de burgemeesters van de eerder genoemde gemeenten, de zogeheten ‘D5’. De Winterswijkse burgemeester Joris Bengevoord is voorzitter. Aan Duitser zijde is pas geleden de stuurgroep ‘NL7+1’ met voorzitter Dr. Christoph Holtwisch, burgemeester van Vreden, in het leven geroepen. De ‘+1’  staat voor een vertegenwoordiger van Kreis Borken, die net als de Euregio ook deel uitmaakt van het netwerk.

Meerwaarde voor de regio

De meerwaarde van Grenzhoppers met de unieke Duits-Nederlandse structuur ligt in de voortdurende uitwisseling met bekende aanspreekpunten bij de gemeenten, organisaties, etc. Tegelijkertijd zorgen regelmatige bijeenkomsten dat dubbel werk wordt voorkomen en ideeën aan beide kanten van de grens gezamenlijk in de praktijk worden gebracht. Daarmee moet de grensregio voor bezoekers en inwoners aantrekkelijk blijven. Meer informatie over het netwerk is te vinden op de website www.grenzhoppers.eu.

An den Anfang scrollen