Überspringen zu Hauptinhalt
Straatverlichting En Koeien Verbonden Met LoRaWAN

Circa 50 Nederlandse, Duitse en Bocholtse bedrijven kwamen vorige week op uitnodiging van het Internationaal Netwerkbureau bijeen om informatie in te winnen over het Low Range Wide Area Network (LoRaWAN). Ook konden ze luisteren naar best-practices uit Winterswijk en Bocholt. Het Internationaal Netwerkbureau is een initiatief van de Gemeente Oude IJsselstreek en de Wirtschaftsförderung Bocholt.

Het Internet of Things (IoT) is een heet hangijzer in de Industrie 4.0 / Smart Industry. Een van de technologieën voor de communicatie binnen IoT is LoRaWAN, een open telecomstandaard als aanvulling op het klassieke mobiele netwerk. Met deze technologie moet de bereikbaarheid van ‘smart things’ worden verbeterd.

Er zijn volop voorbeelden van succesvol gebruik van LoRaWAN. Zo presenteerde de beheerder van het LoRaWAN Achterhoek Netwerk ‘Het Internet Huis’ uit Doetinchem recente ontwikkelingen en projecten. De deelnemers leerden al snel dat je zo ongeveer alles kan koppelen aan het internet. De daarbij gegenereerde data worden geconsolideerd en verwerkt in een app of desktoptoepassing. Zo blijf je bijvoorbeeld online op de hoogte van hoe vol containers zijn, van het stroom- of waterverbruik, het aantal vrije parkeerplaatsen en laadperrons en is het mogelijk om dieren te lokaliseren. Deze data kunnen worden geanalyseerd en gebruikt om bestaande processen verder te optimaliseren. “Data zijn de valuta van de toekomst”, aldus Pieter Hoenderken van Het Internet Huis.

Het best-practicevoorbeeld van Bocholter Energie- und Wasserversorgung GmbH (BEW)  ̶̶  de gemeentelijke nutsbedrijven van Bocholt  ̶  laat zien dat de straatverlichting in de toekomst extern zou kunnen worden bewaakt. Op die manier ontvangt een technicus direct een melding als er een lamp kapot is en de bewoners hoeven niet al te lang in het donker te zitten. De firma Grijsen uit Winterswijk presenteerde prullenbakken die zelf aangeven wanneer ze vol zijn en geleegd moeten worden. Hierdoor wordt voorkomen dat ophaaldiensten de bakken onnodig komen legen.

De bijeenkomst vond plaats bij Rhiem Branding Solutions GmbH in Bocholt. Dit bedrijf dat deel uitmaakt van de wereldwijd actieve Rhiem Groep is gespecialiseerd in het management van reclamemiddelen voor klanten als MAN, Generali en LVM.

De moderatoren en vertegenwoordigers van het Internationaal Netwerkbureau, Myriam Bergervoet en Wendelin Knuf, waren tevreden over de goed bezochte bijeenkomst en de uitwisseling tussen de experts en aanwezige bedrijven. Wendelin Knuf verwees verder naar de spreekdagen van het Internationaal Netwerkbureau, die twee keer in de maand plaatsvinden. De eerstvolgende spreekdag vindt plaats op 6-2-2018 bij de Wirtschaftsförderung Bocholt.

An den Anfang scrollen