Zoeken

De Britse stemmen over Brexit

Het Internationaal Netwerkbureau organiseerde op 27 mei in Hotel Residenz in Bocholt een Nederlands-Duits evenement over het actuele onderwerp Brexit. Rafe Courage, de Britse consul-generaal voor Noordrijn-Westfalen, Hessen, Saarland en Rijnland-Palts en dr. Michiel Scheffer, gedeputeerde van de provincie Gelderland, verantwoordelijk voor Economie, Innovatie, Europese en Buitenlandse Zaken, gaven een lezing over Brexit en de implicaties daarvan voor zowel Duitse als Nederlandse bedrijven. Ongeveer 50 ondernemers uit de Achterhoek en Bocholt namen deel aan de bijeenkomst.

De Britse consul-generaal Rafe Courage beschreef zijn Britse visie op Brexit en de gevolgen voor de Duits-Britse economische betrekkingen. De Europese verkiezingen waren het uitgangspunt voor de daaropvolgende discussie. Christoph Bruns, directeur van de Kreishandwerkerschaft Bocholt en andere gasten uitten hun onbegrip over de Brexit-chaos in Groot-Brittannië waar maar geen einde aan wil komen. Rafe Courage wees erop dat de huidige politieke situatie, de historische achtergrond en het onopgeloste conflict in Noord-Ierland er vermoedelijk niet toe zullen leiden dat er op korte termijn een oplossing in zicht is.

Dr. Michiel Scheffer, gedeputeerde van Economische Zaken van de provincie Gelderland, vulde het betoog van Rafe Courage aan en vertelde hoe Nederlandse bedrijven in het grensgebied zich voorbereiden op Brexit en welke hulp de provincie bedrijven kan bieden om zich op Brexit voor te bereiden. Daarbij stonden zowel de effecten voor de provincie Gelderland als voor Groot-Brittannië centraal.

Beide sprekers adviseerden de aanwezige bedrijven niet te wachten met hun eigen voorbereidingen totdat duidelijk is welke regels na 31-10-2019 van toepassing zijn op het zaken doen met Groot-Brittannië, maar nu van start te gaan met de voorbereidingen. Wendelin Knuf en Myriam Bergervoet onderschreven deze aanbevelingen en wezen erop “dat “bedrijven die zich met dit onderwerp bezighouden, contact kunnen opnemen met het Internationaal Netwerkbureau, dat ook op dit vlak advies kan verstrekken”.

Foto (v.l.n.r.): Rafe Courage (2e van links), Dr. Michiel Scheffer (3e van links) met de projectleiders van het Internationaal Netwerkbureau Wendelin Knuf (Wirtschaftsförderung Bocholt), Alexandra Arens (gemeente Aalten), Myriam Bergervoet (gemeente Oude IJsselstreek)