Zoeken

Leren zonder grenzen tijdens de Onderzoeksdag

‘Leren zonder grenzen – Onderzoeksdag’ was het motto van de JUNGE UNI in Bocholt. “We praten niet alleen over Europa, we maken Europa”, aldus Thomas Waschki, gemeenteraadslid en hoofd het onderwijs van de stad Bocholt, die de 54 jongeren uit Aalten en Heek verwelkomde die deelnamen aan de workshops ‘Word technicus’, ‘De energietransitie – wanneer wordt het nu echt serieus’, ‘social media (…. En hoe ga ik daarmee om)’ en ‘De wetenschap van de biomimetica’.

“Bij de JUNGE UNI in Bocholt staan de vakken wiskunde, informatica, natuurwetenschappen en techniek op de eerste plaats. En dat is waar het bij de Onderzoeksdag om draait,” zei Waschki in zijn toespraak. JUNGE UNI hecht veel belang aan het feit dat leren vooral ook leuk is. Waschki deed verslag van de gesprekken tussen onder andere de Duitse stad Bocholt en de Nederlandse gemeente Aalten. “Maar we praten niet alleen over Europa, we maken Europa – en jullie maken er deel van uit. Ik wens jullie veel plezier bij het spelenderwijs kennismaken met techniek en ik zou het leuk vinden wanneer jullie ook over de landsgrenzen heen vrienden zou maken,” zei Waschki ter afsluiting

Vier workshops

In twee rondes konden de jongeren twee van de in totaal vier workshops bijwonen. Het team Royal Spelen met Bart van den Broek en Rien Fongers had zijn eigen techniek om zelf mee te bouwen meegenomen. Samen bouwden de jongeren een hydraulische grijper. Daarvoor was niet alleen samenwerking, maar ook veel handigheid nodig. “De meisjes zijn hier meestal beter in, ze werken nauwkeuriger”, zei Bart van den Broek. Uiteindelijk had elke deelnemer aan de workshop zijn eigen grijper gebouwd.

Als het ijs op aarde smelt…

Prof. Dr. Rainer Nawrocki van de Westfälische Hochschule in Bocholt, tevens docent aan de JUNGE UNI in Bocholt, vertelde in zijn workshop over de enerietransitie en ‘wanneer het nu echt serieus wordt’. “Als al het ijs op aarde zou smelten, zou de zeespiegel met 80 meter stijgen. Bocholt en bijna heel Nederland zouden dan bijna helemaal onder water staan. In Limburg is er nog een heuvel, die meer dan 280 meter hoog is, maar hier wordt het dan ook al billenknijpen meldde Nawrocki en zorgde voor verbaasde gezichten.

Voorzichtigheid geboden op het internet

Het onderwerp ‘Sociale media – en hoe ga ik daar verantwoord mee om’ stond op de agenda van hoofdcommissaris van de politie Ulrich Kolks. Zijn workshop draaide om bescherming van de jeugd, leeftijdsbeperkingen, dubieuze en criminele gebruikers, die kinderen en jongeren oplichten. “Als jullie iets merken, als jullie klasgenoten ergens in verzeild raken, neem dan onmiddellijk contact op met de politie. We beschikken inmiddels over de middelen om dergelijke criminelen snel te kunnen aanpakken.”

In het spoor van de natuur

In Dr. Lisa Heider’s workshop ‘De wetenschap van de biomimetica’ volgden jonge mensen het spoor van de natuur. Aan de hand van een groot aantal voorbeelden liet Heider zien dat de natuur het beter kan en dat mensen al veel dingen ‘afgekeken’ hebben: Ultrasterke synthetische gesponnen draden, plakfolie, gebaseerd op het principe van gekkopoten, klittenbandsluitingen of rotorbladen afgeleid van walvisvinnen.

Tijdens de lunch konden de jongeren hun contacten verdiepen, die ze tijdens de eerste grensoverschrijdende projectdag bij het Civon in Ulft hadden opgedaan, intensiveren

De betrokkenen

Isabel Testroet, hoofd van JUNGE UNI in Bocholt en organisator van de Onderzoeksdag, bedankte samen met Jule Wanders, afdelingshoofd, de deelnemers die de Onderzoeksdag mogelijk maakten. Helen Theßeling en Tatjana Wemmer van het Zentrum für Schulpraktische Lehrerausbildung, stelden de aula van het centrum ter beschikking. Hans te Lindert, wethouder van de Gemeente Aalten, Alexandra Arens van het Internationaal Netwerkbureau, en Stan Buil, projectleider van ‘Leren zonder grenzen’ en Caroline Termat, regisseur van de “thematafel (regionale) onderwijs- en arbeidsmarkt” Achterhoek bezochten de Onderzoeksdag.

‘Denken zonder grenzen’

“Het is leuk om te zien welke mogelijkheden er zijn als we denken zonder grenzen. Kenmerkend voor de samenwerking is dat we dankzij JUNGE UNI en Royaal Speelen/Steam Academy gewoon aan de slag gaan. Geen eindeloze discussies en vergaderingen. Of zoals we in de Achterhoek zeggen: “D’RAN”, aldus Hans ter Lindert over de onderzoeksdag.