Zoeken

Nieuwe cijfers grenspendel bekendgemaakt: Goed voorbereid de grens over

Nieuw record: ca. 16.200 Nederlanders staken in 2018 de grens over om te werken in Duitsland, 39.500 Duitsers reizen op hun beurt voor hun werk naar Nederland.  Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat, het bureau voor statistiek van de Europese Unie. In het rapport wordt de mobiliteit van EU-bewoners aan de hand van de onderwerpen ‘Smeltkroes Europa’, ‘Studeren en werken in het buitenland’, ‘Mobiliteit’ en ‘Toerisme’ in kaart gebracht.

Volgens Eurostat werkt 8,3% van de Europese beroepsbevolking (500 miljoen mensen) in een ander EU-land dan het land van herkomst. In Luxemburg werken de meeste mensen met een andere nationaliteit. Er waren 16.200 Nederlanders die in Nederland wonen en in Duitsland werken, en 39.500 mensen staken de grens naar Nederland over voor hun werk. In 2016 waren dit er volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de statistiek bijna 10.000 resp. 38.600.

Grenspendelaar uit de praktijk

Een van deze Duitsers is Andreas van Koeverden, die al meer dan vijftien jaar bijna dagelijks op en neer reist tussen zijn Duitse woonplaats Kleve en zijn werk als Managing Director Customer Logistics Management bij FedEx Express International B.V. in Amsterdam. Wonen in Duitsland en werken in Nederland houdt in dat het een en ander geregeld moet worden: belastingen, de zorgverzekering, sociale verzekeringen, enzovoorts. Dat ondervond ook Van Koeverden aan den lijve. “Via mijn werkgever kwam ik terecht bij een expat service. Daar merkte ik dat mijn adviseurs ofwel goede kennis van de Nederlandse regels, ofwel van de Duitse regels hadden, maar niet van allebei.” Dit leidde ertoe, dat zijn belastingaangifte in de eerste twee jaar gecorrigeerd moest worden.

Goed advies is het halve werk

Nederlanders, die in Duitsland aan de slag gaan, doen er goed aan vooraf deskundig en grondig advies in te winnen. Dat onderschrijft ook Van Koeverden. “Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je, voordat je aan de slag gaat in het andere land, je zaakjes omtrent belastingen en sociale verzekeringen op orde hebt. Mocht het namelijk fout gaan, dan kan het oplossen van zulke problemen veel tijd in beslag nemen.”

Met hun vragen kunnen grenspendelaars onder andere terecht bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal. In het Forum van de Euregio Rijn-Waal (Emmericher Straße 24, 47533 Kleve) kunnen zij aankloppen met vragen over bijvoorbeeld hun pensioenvoorziening, sociale verzekering of zorgverzekering. Er zitten experts van diverse Nederlandse en Duitse organisaties klaar, zoals de belastingdiensten, vakbonden, UWV, Agentur für Arbeit en de Rentenversicherung. Zij geven advies over de meest uiteenlopende kwesties rondom grensoverschrijdend wonen en werken. Deelname aan het spreekuur is gratis, aanmelden is niet nodig. Het eerstvolgende inloopspreekuur vindt plaats op dinsdag 24 september van 09.00 tot 12.30 uur.

Ook buiten de maandelijkse spreekuren om kunnen voormalige, potentiële en toekomstige grensgangers op afspraak terecht bij het GrensInfoPunt (+49 2821- 793079) voor advies op maat. De data van alle spreekuren in 2019 zijn te vinden op www.grensinfopunt.eu/erw.

Hulp van de Jobrobot

Potentiële grenspendelaars op zoek naar een baan in Duitsland kunnen een kijkje nemen bij de Jobrobot www.euregio-jobroboter.de Deze website geeft een overzicht van de belangrijkste Duitse vacaturesites en beschikt over een handige vertaaltool voor beroepen. Daarnaast is er algemene informatie over het zoeken naar werk en cultuur op de werkplek in het buurland te vinden.