Zoeken

Bocholt benoemd tot logistieke hotspot van het jaar in Noordrijn-Westfalen

De Duitse stad Bocholt, direct over de grens bij Aalten, is uitgeroepen tot logistieke hotspot van het jaar van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Christoph Dammermann, staatssecretaris van het ministerie van Economie en Digitale Zaken van Noordrijn-Westfalen, reikte de prijs op 7 oktober uit aan Ludger Dieckhues van de Wirtschaftsförderung Bocholt. Dat gebeurde op de vastgoedbeurs Expo Real Estate in München.

Voor de negende keer verkozen het Kompetenznetz Logistik.NRW en NRW.INVEST een logistieke locatie tot hotspot van de deelstaat. Dit jaar stond de beschikbaarheid van breedbandaansluitingen (glasvezel) centraal.

Goede samenwerking tussen bedrijven en lokale politici

Staatssecretaris Dammermann tijdens de prijsuitreiking: “De stad Bocholt heeft door haar betrokkenheid het positieve imago van heel Noordrijn-Westfalen als vestigingslocatie voor de logistieke sector verbeterd. Digitalisering en IT is niet meer weg te denken uit de moderne logistiek. Dat heeft Bocholt al vroeg ingezien. Deze stad heeft reeds tal van maatregelen genomen om ook in de toekomst internationaal concurrerend te blijven. Vooral de goede samenwerking tussen bedrijven en lokale politici heeft hier veel aan bijgedragen.”

Lege buizen voor toekomstige glasvezel

Bocholt overtuigde de vakjury met het beste concept voor breedbandvoorzieningen, vooral voor de sterke lokale logistieke sector. De focus lag daarbij op de lokale samenwerking tussen de stad, de Wirtschaftsförderung, de Bocholter Energie und Wasserversorgung GmbH (BEW) en lokale breedbandproviders. Al in 2012 werd een concept gepresenteerd om alle Bocholtse industrie- en bedrijventerreinen van breedbandverbindingen te voorzien. In de daaropvolgende jaren legde BEW de basis voor snelle breedbandverbindingen door grote delen van de stedelijke gebieden van lege buizen te voorzien. Indien nodig kan daar glasvezel in worden gelegd.

Bocholt heeft het breedbandnetwerk op de industrie- en bedrijventerreinen de laatste jaren gestaag uitgebreid, zodat alle bedrijven er een glasvezelverbinding hebben. Bekende bedrijven als Kühne + Nagel, Fiege, WM Group, BTG Feldberg en Duvenbeck profiteren hiervan.

Een toekomstbestendige digitale infrastructuur

“Er worden steeds meer eisen aan bedrijfslocaties gesteld. Goede bereikbaarheid en een goed ontwikkelde energievoorziening zijn inmiddels standaard. Maar een breedbandverbinding op het hele terrein en de beschikbaarheid van 5G zijn voorzieningen waar tegenwoordig bijna alle investeerders naar vragen, juist in de logistieke sector. Bocholt heeft haar digitale infrastructuur toekomstbestendig gemaakt en laat daarmee zien dat ze een echte logistieke hotspot is”, legt Petra Wassner, directeur van NRW.INVEST, uit.

“In 2009 was Bocholt ook al de logistieke hotspot van het jaar van Noordrijn-Westfalen. De stad is sindsdien niet stil blijven zitten, maar heeft zich intensief beziggehouden met het creëren van de juiste randvoorwaarden voor een logistieke sector die steeds digitaler wordt”, aldus Peter Abelmann, manager bij Kompetenznetz Logistik.NRW, over de prijs. “De betrokken partijen hebben de handen ineengeslagen om ervoor te zorgen dat de logistieke sector in Bocholt moderne digitale voorzieningen tot zijn beschikking heeft.”

Betekenis van de logistiek voor heel Noordrijn-Westfalen

De prijs “Logistieke hotspot van het jaar” wordt sinds 2009 uitgereikt en is vooral bedoeld om de reputatie van de winnende hotspot te promoten. Daarnaast moet met de prijs de betekenis van de logistieke sector voor de gehele economie van Noordrijn-Westfalen duidelijk worden gemaakt – niet alleen aan de logistieke sector zelf, maar ook aan het brede publiek.